«نئوهاوکینگها (یا سازش با سوراخهای جوراب مورچه)» روایتی است از بیماری سرطان که مریم حسینیان برایمان تعریف میکند؛ مریم حسینیان که اول شوهرش را شناختم! اول عاشق دنیای کتابها و قلم همسرش، مهدی یزدانی خرم، شدم. این اولین کتابی است که خود حسینیان میخوانم. نویسنده «نئوهاوکینگها» اشکم را درآورد! این یعنی کتاب را دوست میدارم! این کتاب را نشر چشمه در سال ۱۴۰۱ شمسی و در ۱۷۷ صفحه منتشر کرده است.
«نئوهاوینگها» اسمی ابداعی و برگرفته از نام استیون هاوکینگ است که نگارنده این کتاب برای خطاب به خودش و دیگر مبتلایان به بیماری سرطان انتخاب میکند. انتخاب میکند چون به نظرش هیچ عنوان و اصطلاح فارسی یا غیرفارسی دیگری را برای خطابقراردادن این گروه مناسب نمیداند.
مریم حسینیان روایت دردهای تن و زخمهای روانش را به مدت دو سال که به سالهای کرونا مربوط میشود، در قالب خاطرات به قلم آورده است. خاطراتش دراصل ماجراهای مرتبط با ابتلایش به سرطان است که اولین بار از یک اسپاسم فلجکننده در حوالی معده به آن پی میبرد. این سرطان کولون یا رودۀ بزرگ تودهای بدخیم است که برای گذار از آن به مجموعهای از شیمیدرمانیها و بستریهای طولانی نیاز دارد.
درحالیکه مریم، زنی جوانی که یک شوهر و پسر دبستانی دارد و برای زندهماندن تلاش میکند و بعد از هر سختی به دنبال روزنهای تازه میگردد، ناگهان از ابتلای خود به سرطانی گستردهتر باخبر میشود. سرطانی که با آن از داشتن بخشی از زنانگیاش یعنی رحم و تخمدان و همینطور بخشی از روده بزرگ محروم میشود. مریم حسینیان بعد از پشتسرگذاشتن عمل سخت هایپک به متاستاز میرسد.
«نئوهاوکینگها (یا سازش با سوراخهای جوراب مورچه)» کتابی پراشک است که نویسندهاش با جاریکردن گوشههایی از امید و طنز خواندنش را ممکن میکند. این کتاب داستان واقعی یک زندگی سخت است که گاهی مهربانی آدمها آن را آسان میکند و گاهی نادانی آدمها به پیچیدگی بیشتر و ماجراهای تلخ آن را میرساند. کتاب در حالی به پایان میرسد که مریم هنوز بیمار است. اگر به خواندن کتابهای خاطره، مخصوصاً خاطراتی ایرانی، علاقهمندید، آن را از دست ندهید.